![](/media/lib/519/n-salinger-85f8c9f243fd800691bb4fb481885214.jpg)
Do sprzedaży trafił „Buszujący w zbożu” z wyjątkową dedykacją autora
18 września 2022, 07:30Podczas Londyńskich Targów Książki Rzadkiej (Firsts: London's Rare Book Fair), który odbywa się między 15 a 18 września w Saatchi Gallery, Peter Harrington Books wystawia na sprzedaż wyjątkowy egzemplarz „Buszującego w zbożu” J.D. Salingera. To jedyna książka, w której pojawia się dedykacja z przydomkiem pisarza z dzieciństwa (Sonny, czyli Synek). Biały kruk ma kosztować aż 225 tys. funtów (ok. 1,22 mln zł).
![Fluoryzujący proszek w świetle dziennym, ultrafiolecie i w ciemnościautor: Splarka](/media/lib/3/1173867840_206596-9acbd5a734b4e13f18a20a1b34cf977c.jpeg)
Fluorescencja w nowym wydaniu
14 marca 2007, 10:17Naukowcy z Ryukoku University w Kioto opracowali świecący w ciemności fluoryzujący materiał, dzięki któremu można uzyskać wszystkie barwy, łącznie ze światłem białym. Nie wymaga on dostarczania prądu, można by go więc wykorzystać do "wyświetlania" np. znaków ostrzegawczych czy informacyjnych.
![](/media/lib/96/n-zuckerberg-96b26eee0b008b5ab7f0f706d109f402.jpg)
Niedoszły "współwłaściciel" Facebooka aresztowany za oszustwo
29 października 2012, 11:42Paul Ceglia, człowiek, który twierdzi, że na podstawie podpisanej przed laty umowy z Zuckerbergiem jest właścicielem połowy Facebooka, został aresztowany w swoim domu w stanie Nowy Jork. Prokuratura oskarża go o próbę oszustwa oraz fałszowanie i niszczenie dowodów
![](/media/lib/128/n-fast-food-9dbb49c51099ff1359974c7d6a3ad1c2.jpg)
Życie w mieście wpływa na ewolucję myszy
5 października 2017, 13:45Stephen Harris ze State University of New York i Jason Munshi-South z Fordham University postanowili sprawdzić, czy myszy zamieszkujące Nowy Jork różnią się genetycznie od myszy mieszkających na wsi. Innymi słowy, uczeni chcieli się przekonać, czy życie w mieście wpłynęło na procesy ewolucyjne zwierząt.
![](/media/lib/44/globalfoundries-036825c2142feded1ebb66556f36df41.jpg)
Ambitne plany Globalfoundries
6 sierpnia 2009, 14:26Globalfoundries nabiera wiatru w żagle. Firma niedawno zdobyła nowego klienta i poinformowała o rozpoczęciu budowy swojej drugiej fabryki, a już jej przedstawiciele zdradzili, że planuje budowę kolejnego zakładu produkcyjnego.
![](/media/lib/188/n-odrzutowiec01-8cde80c6d0c426aee8d20479f7e676f4.jpg)
Biznesowy odrzutowiec ponaddźwiękowy z wyświetlaczami zamiast okien
26 lutego 2014, 13:02Spike Aerospace planuje zastąpić okna kabiny pasażerskiej odrzutowca ponaddźwiękowego S-512 wyświetlaczami. Na całym samolocie mają być zainstalowane mikrokamery. Obraz z nich będzie montowany, by zapewnić podróżującym zapierające dech w piersiach panoramy.
![](/media/lib/368/n-einesur-bf7893bbb5bdf09a7787c6d3bde4e482.jpg)
W północnym Izraelu odkryto miasto z epoki brązu
7 października 2019, 10:35W północnym Izraelu odkryto nieznane miasto z epoki brązu. Ein Esur, bo tak zostało nazwane, liczy sobie 5000 lat, jego powierzchnia sięga 65 hektarów i było zamieszkane przez około 6000 osób. Jak informuje Izraelska Służba Starożytności, to największa osada z epoki brązu odkryta na tych obszarach, która na zawsze zmienia naszą wiedzę na temat historii urbanizacji na tym terenie.
![](/media/lib/71/bloombergballmer-a4bc55f983e0b0db066b9050a05b8e08.jpg)
Nowy Jork w chmurze
21 października 2010, 09:58Microsoft podpisał z miastem Nowy Jork umowę o przeniesieniu części miejskiej infrastruktury informatycznej do chmury obliczeniowej Azure. Na jej podstawie w ciągu pięciu lat z chmury będzie korzystało 30 000 osób zatrudnianych przez miasto.
ARK - pierwszy na świecie terminal dla zwierząt
22 lipca 2015, 06:25W przyszłym roku w Porcie Lotniczym im. J.F. Kennedy'ego w Nowym Jorku ma zacząć działać zaawansowany terminal dla zwierząt ARK (nazwa nawiązuje do biblijnej arki Noego).
![](/media/lib/534/n-michelin-09c6a422f974d6df34c08a68c1fcd1de.jpg)
Nowojorczyk pobił rekord Guinnessa, jedząc w 18 restauracjach z gwiazdką Michelina w ciągu 24 godzin
17 stycznia 2023, 11:14Eric Finkelstein, 34-letni nowojorczyk, pobił rekord Guinnessa, jedząc w największej liczbie restauracji z gwiazdką Michelina w ciągu jednego dnia. Udało mu się skosztować potraw z 18 takich restauracji. Najpierw jednak poświęcił aż 14 miesięcy na zaplanowanie przedsięwzięcia i jak sam podkreśla, nie chodziło wyłącznie o rezerwacje.